202011 Linkedin Afbeelding zon zee strand

Ruis op de lijn

Dit heb je ongetwijfeld in je jonge jaren al eens gedaan.

Met je klas zit je in een kring. Eén leerling krijgt de opdracht een zin te fluisteren in het oor van de leerling naast hem. Deze fluistert de zin weer door naar de volgende leerling tot dat de laatste leerling aan de beurt is. Deze laatste leerling zegt hardop wat de zin is.

Hoe groot is de kans dat deze laatste zin dezelfde is als de eerste zin?

Juist ja: 0%.

De meest gekke zinnen worden verteld na dat het kringetje rond is geweest. Hoe kan dat toch? Dit komt door ruis op de lijn. Wat je op deze manier in je jonge jaren al ervaart gebeurt in de grote mensen wereld dagelijks. Door ruis op de lijn komt de boodschap anders binnen bij de luisteraar dan de verteller beoogt.

Communicatieproces

In communicatie heb je een zender (diegene die de boodschap vertelt) en een ontvanger (diegene die de boodschap ontvangt). De ontvanger reageert op de zender waardoor de rollen omdraaien, de ontvanger wordt zender en de zender wordt ontvanger.

In dit proces kan ruis op de lijn zitten. Er zijn twee soorten ruis: interne ruis en externe ruis.

Bij externe ruis kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Lawaai op de achtergrond
  • De omgeving die erg koud of erg warm is
  • Een telefoon die geluiden maakt omdat berichten binnengekomen

Bij interne ruis kun je denken aan:

  • Emoties die spelen tussen gesprekspartners
  • De verwachtingen van het gesprek
  • Wel of geen voorkennis van het gespreksonderwerp
  • Afleiding door eigen gedachten
  • Vooroordelen
  • Voorkeuren

Vakantie

Waaraan denk jij bij het woord vakantie? Mogelijk denk jij: “zon, zee, strand”. Iemand anders zou kunnen denken: “sneeuw, après-ski en pasta tussen de middag”. Weer iemand anders denkt aan huttentochten door de bergen van de Pyreneeën.

Zo zie je dat een veel gebruikt woord hele andere associaties kan oproepen bij verschillende personen. De associatie die jij bij een woord of een zin hebt bepaalt mede hoe jij een boodschap van de ander oppikt. Het risico is dat je langs elkaar heen gaat praten, elkaar niet begrijpt, niet op dezelfde golflengte zit, is aanwezig.

Zakelijk, maar ook privé, ontstaat mogelijk miscommunicatie als gevolg van ruis op de lijn. Voorkom dat je elkaar niet begrijpt, voorkom ruis op de lijn.

Externe ruis zoals lawaai op de achtergrond kun je voorkomen door een rustigere plek op te zoeken of de lawaaimaker vragen minder lawaai te maken. Als dit niet tot de mogelijkheden hoort is een koptelefoon met een prettig muziekje een oplossing.

Interne ruis zoals afleiding door eigen gedachten kun je voorkomen door jezelf te dwingen focus te houden in het gesprek.

Ruis thuis?

En hoe zit het met de ruis thuis? Nu we met zijn allen thuis werken kan ruis op de lijn een issue zijn. Of misschien zelfs niet. De een werkt graag in een kantoortuin, de ander werkt het liefst in volledige stilte op een zolderkamer. Creëer je werkomgeving zodanig dat jij zo optimaal mogelijk kunt werken. En zorg dat zowel externe als interne ruis de boodschap niet beïnvloed.

Via deze link een leuk filmpje over het effect van miscommunicatie.

https://www.facebook.com/164305410295882/posts/6057614587631572/?sfnsn=mo&extid=NfiVcydJ1WOp50Xd&d=n&vh=e

Wil jij meer weten over wat ik voor jou of jouw team kan betekenen? Zoek jij een training om een kei in communicatie te worden? Of heb je graag 1 op 1 begeleiding? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Meer weten of een afspraak maken? Neem contact met mij op!

Contact

Lees meer over wat ik voor jou of jouw bedrijf kan betekenen.