202012 Linkedin Afbeelding mannen in gesprek

Luisteren, 5 tips hoe je echt luistert.

De Chinese filosoof Confusius zei: “Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten.” Vaak merk ik dat mensen liever zichzelf horen praten dan naar de ander te luisteren. Het kan als gemakkelijker ervaren worden om jezelf in het middelpunt te zetten dan je te concentreren op wat anderen te vertellen hebben. Echter hierdoor mis je informatie waardoor je sneller langs elkaar heen praat.

Als jij  jouw gesprekspartner wilt begrijpen is het van belang om echt te luisteren. Echt luisteren doe je door de ander de volle aandacht te geven. Hij krijgt hierdoor ruimte om te zeggen wat hij wil.

Klant en collega

Tijdens gesprekken in een zakelijke omgeving met je klant of je collega is luisteren van groot belang. En dan maakt het niet uit of dit face to face is, telefonisch of online. Door te luisteren maak je contact met de ander. Dit is prettig voor degene die gehoord wordt maar ook voor jezelf. Er ontstaat verbondenheid en vertrouwen.

Een klant die zich gehoord voelt geeft vertrouwen. En vertrouwen is een hele mooie basis tot verkoop. Je zult verstelt staan hoe vaak de prijs er dan niet meer toe doet.

Een collega die zich gehoord voelt en hierdoor vertrouwen en verbondenheid ervaart werkt beter samen. Door de verbeterde onderlinge relatie ontstaat meer creativiteit. Je gaat effectiever werken, het plezier in het werk gaat omhoog, het ziekteverzuim omlaag.

De volgende 5 tips helpen jou om echt te luisteren.

1. Luister beheerst.

Mogelijk een open deur maar ik benoem ‘m toch: laat de ander uitpraten. Voorkom dat je halverwege een zin al inbreekt. Een extra stapje is als je zelfs nog even wacht voor dat je het woord neemt. Mogelijk dat de ander nog iets wil toevoegen en even in gedachten is hoe dit te formuleren. En als je ziet dat iemand op zoek is naar woorden, gun hem de tijd om de zin af te maken. Beheers je, maak de zin niet voor de ander af.

2. Luister met interesse.

Zorg dat je volle aandacht bij de ander is. Laat je niet afleiden. Het enige dat aan staat ben jij en je gesprekspartner. Zet alle andere mogelijke aandachttrekkers uit. Telefoon uit of zelfs niet in de buurt, vergeet je e-mail die loopt niet weg, dwaal niet met je ogen en gedachten rond maar hou focus bij de ander. Maak eventueel aantekeningen. Je bundelt hiermee je gedachten en de ander merkt dat wat hij zegt belangrijk is voor je.

3. Luister met waardering.

Neem een actieve luisterhouding aan. Sta of zit rechtop en een beetje voorover gebogen. Moedig de ander aan met korte reacties als “Oh ja”, “Interessant”, “Werkelijk” of door af en toe te hummen. Of stimuleer de ander door door te vragen zoals “En hoe heb je daar op gereageerd?”

4. Luister met je hele lichaam.

Door te spiegelen of rapport te maken in je non-verbale communicatie gaat ook je lichaam in de luisterstand. Meer hierover vind je terug in mijn blog ‘Wat voegt spiegelen toe in communicatie?’ op mijn website.

5. Luister inspirerend.

Laat de ander zijn gedachten en gevoelens ontdekken. Ben terughoudend met het geven van adviezen en oplossingen. Geef de ander de ruimte zijn eigen oplossingen te vinden. Meestal ontstaan deze vanzelf. Jij inspireert hem automatisch door als klankbord met aandacht het gesprek te voeren. Zo geef je de ander de ruimte zelf te ontdekken waarmee hij verder komt.

Maak er een gewoonte van echt te luisteren naar wat anderen vertellen en kruip zoveel mogelijk in het hoofd van de ander. Het leven wordt er mooier door.

Wil jij meer weten over wat ik voor jou of je team kan betekenen? Zoek jij een training om een kei in communicatie te worden? Of heb je graag 1 op 1 begeleiding? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Meer weten of een afspraak maken? Neem contact met mij op!

Contact

Lees meer over wat ik voor jou of jouw bedrijf kan betekenen.