Noelle - Geen Lef

Ons reptielenbrein heeft geen lef

Lef wordt vaak uitgelegd als moed of durf. Een gebruikelijke emotie bij lef is angst. Angst om te falen, buiten de lijntjes te kleuren of een risico nemen. Je toont lef, moed, durf als je deze angsten weet te overwinnen.

Ons oudste brein, het reptielenbrein, heeft enkel als doel te overleven. Denk hierbij aan ademhalen, hartslag, voeding en voortplanting. Het onthoudt niets, denkt niet na en reageert vanuit primaire reacties op prikkels van buitenaf.

Wat ons reptielenbrein niet bezit is lef. Het reptielenbrein zorgt ervoor dat wij bij gevaar vluchten en dus vooral geen lef te tonen. Waar zit lef dan wel in ons lichaam? En wat kan ik ermee?

Zoogdierenbrein

Naast het reptielenbrein beschikken wij ook over het zoogdierenbrein en de neocortex, ook wel menselijk brein genoemd. Het zoogdierenbrein is verantwoordelijk voor onze emoties zoals liefde, woede en angst. Het zoogdierenbrein laat ons ervaringen onthouden waardoor we ze in de toekomst kunnen vermijden of juist herhalen. Vanuit ons derde brein, de neocortex, kunnen we rationeel nadenken, beslissingen overwegen, problemen analyseren en oplossen.

Je zou kunnen denken: ‘Wat zijn wij als mens toch een gelukkig ras. We beschikken over maar liefst drie breinen die ons in iedere situatie perfecte keuzes laat maken.’ Tja, uit eigen ervaring weet ik dat dit helaas niet altijd het geval is.

Voornemen

Neem nou 1 januari als voorbeeld. Met je neocortex neem je je stellig voor om meer te gaan bewegen en op je voeding te gaan letten. De eerste weken van het nieuwe jaar gaat je dit ook best goed af. Echter je reptielenbrein weet vanuit het verleden dat weinig bewegen en slechte voeding tot nu toe goed gewerkt heeft. Je hebt het toch overleeft, waarom zou je je aanpassen? Je reptielenbrein zal jou dan ook proberen weer terug te brengen naar je oude gewoontes waarbij jouw weloverwogen beslissingen vanuit je neocortex het tegenovergestelde willen.

Je zou kunnen stellen dat ons reptielenbrein ons wel eens in de weg zit bij het vasthouden aan keuzes die in de neocortex tot stand zijn gekomen. En toch kan het, met lef. Durf jij oude gewoontes los te laten? Bezit jij moed om ander gedrag te tonen? Heb jij lef om je vertrouwde cirkel te doorbreken en vast te houden?

Mijn lef

Begin dit jaar heb ik lef getoond om focus te nemen om een training te schrijven en daarmee de markt op te gaan om anderen te helpen beter te communiceren. Ik heb oude gewoontes losgelaten, ik heb de vertrouwde cirkel doorbroken, ik heb met mijn neocortex een nieuwe toekomst gekozen en daarmee mijn reptielenbrein buiten spel gezet.

Jouw lef

Heb jij het lef om aan te geven dat je even niet weet? Durf jij een grapje te maken om de sfeer luchtiger te maken? Heb jij het lef om voor een groep jouw ideeën krachtig neer te zetten? Heb jij moed om in je team bespreekbaar te maken wat je dwars zit? Durf jij jouw collega’s een compliment te geven?

Lef zit in iedereen, vaak bepaalt de context of je lef inzet. Lef laat ik ook terugkomen in mijn communicatietrainingen. Wellicht dat je van jezelf heel goed weet wat beter kan in je communicatie maar het lukt jou maar niet dit te veranderen. Of misschien vraag je je af waarom je collega jou niet begrijpt terwijl je het toch duidelijk had uitgelegd. En dat is waar onze communicatietrainingen over gaan. Hoe communiceer ik beter waardoor mijn omgeving mij beter begrijpt en hoe zorg ik dat ik mijn omgeving beter begrijp? Met als doel gezamenlijk efficiënter en plezieriger werken.

Toon lef!

Jij krijgt van mij tools en training om oude gewoontes in communicatie los te laten. Ik stimuleer jou moed te tonen om nieuwe wegen in te slaan. Jij gaat lef tonen om het vertrouwde in te ruilen voor iets nieuws. En dit gaat niet vanzelf, je reptielenbrein probeert jou terug te laten vallen in oude gewoontes. Maar met een beetje lef ga je stapje voor stapje je communicatie verbeteren. Hierbij zul je af en toe struikelen en vallen. Maar dat is niet erg, zolang je maar weer op staat en door gaat.

Wanneer heb jij voor het laatst lef getoond? Heb je het lef te vertellen waar je lef had willen tonen? Toon lef, laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Wil je meer weten over de trainingen die ik verzorg, vul onderstaand contactformulier in.

Meer weten of een afspraak maken? Neem contact met mij op!

Contact

Lees meer over wat ik voor jou of jouw bedrijf kan betekenen.