Close

13 oktober 2020

Verbaas je als communicatie goed gaat

Verbaas je niet als communicatie niet goed gaat. Daarmee startte de docent communicatie tijdens mijn opleiding bedrijfskunde. Het zette mij aan het denken. Maar ik ging ook opletten. En al gauw moest ik mijn docent gelijk geven. Het gaat vaak niet goed in communicatie.

We communiceren er op los, de hele dag door: in de supermarkt, bij de kapper, op het werk, met je partner. En als dit dan soepel verloopt is dit heel fijn. Je dochter die volgens afspraak de vaatwasser uitruimt, de samenwerking met collega’s die soepel verloopt of jouw klant die optimaal geïnformeerd is.

Iedere keer blijkt weer: of het nou met je collega is of met jouw klant, we komen verder met goede communicatie. En niets veroorzaakt meer ellende dan slechte.

Weet je wat mooi is? Communiceren is te leren

Wat is eigenlijk de oorsprong van het woord communiceren? Communiceren is afgeleid van het Latijnse woord communicare. Het is een werkwoord dat afstamt van het zelfstandig naamwoord communis. Dit woord bestaat weer uit twee woorden zijnde com, dat betekent met, en munire, dat betekent bouwen. Deze twee woorden geven aan dat communiceren in principe plaatsvindt tussen meerdere mensen. Je doet dit dus samen, met zijn tweeën of in een groep. En dat klinkt simpel, echter de werkelijk blijkt weerbarstig.

Het lukt ons eenvoudigweg niet altijd duidelijk te maken wat we in gedachten hebben. En niet zelden is de reactie anders dan je verwacht had.

  • Op een feestje zeg je “dit is echt het laatste biertje”, vervolgens zie je je vriendin met haar jas aan weglopen.
  • Na het lezen van het boek ‘Assertief solliciteren’ weet je zeker dat je na het volgende sollicitatiegesprek aangenomen gaat worden. De feedback luidt vervolgens dat ze denken dat je te ambitieus bent en niet lang op de functie zult blijven.
  • Vol enthousiasme vertel je over je nieuwe inzichten opgedaan tijdens je onderzoek. Op de terugweg krijg je het verwijt van je partner dat je de aandacht wel erg veel naar je toe getrokken hebt waardoor de rest van het gezelschap zich enorm heeft zitten vervelen.

Hoe dan?

Tja, goed communiceren, hoe doe je dat dan? De komende tijd plaats ik regelmatig artikelen met tips hoe jij communicatief je doel bereikt, hoe jij effectief communiceert met je collega’s, hoe jij die klik met je klant maakt en hierdoor prettiger en sneller tot het order komt.

Wil jij meer weten over wat ik voor jou of jouw team kan betekenen? Zoek jij een training om een kei in communiceren te worden? Of heb je graag 1 op 1 begeleiding? Vul onderstaand contactformulier in.