Close

KommUnIKatie

Zo mag het ook geschreven worden al zie je dat maar weinig. Het leuke van deze manier is dat je de woorden U en IK kunt lezen en in deze volgorde. Oftewel U komt eerst dan IK.

En dát is mijn eerste tip als jij communicatief je doel wilt bereiken, hoe jij effectief communiceert met je collega’s, hoe jij die klik met je klant maakt en hierdoor prettiger en sneller tot het order komt.

We hadden al gezien dat de oorsprong het Latijnse woord communicare is. Hieruit is te herleiden dat communiceren altijd tussen 2 of meer mensen plaatsvindt. Daarbij heb je altijd een zender en een ontvanger van een boodschap. Maar hoe zit dit nou met U en dan IK? Ik wil tenslotte ook mijn zegje kunnen doen!

Die kans komt zeker.

Je zult eerst de volle aandacht van je gesprekspartner moeten hebben. Is hij er nog bij? Voelt hij zich erkend en begrepen terwijl hij zijn boodschap aan jou vertelt?  Pas als je je daarvan overtuigd hebt, heb jij de volle aandacht van je gesprekspartner en kun jij jouw boodschap brengen.

Hoe dan?

Door eenvoudig niets te zeggen als je gesprekspartner vertelt. De volle aandacht bij hem hebben. Af en toe bevestigend ‘hummen’ of knikken. En daar zit voor velen al een uitdaging: de volle aandacht bij de gesprekspartner. Het komt vaak voor dat iemand iets vertelt en in jouw hoofd begint ook een verhaal of reactie te ontstaan. Je kunt niet wachten tot hij klaar is en begint gedurende een zin al te vertellen.

Enerzijds ontstaat hier al een gevoel dat je gesprekspartner zich niet gehoord en erkend voelt, anderzijds mis je een deel van de boodschap waardoor je mogelijk een verkeerde weg inslaat met het vervolg van het gesprek. Grote kans dat je gesprekspartner met zijn ogen begint te draaien en zich niet gehoord voelt. Grote kans dat dat eerste leuke contact met iemand afgebroken wordt. Grote kans dat je het order op je buik kunt schrijven. 

Uitdaging!

Ik daag jou uit om bovenstaand toe te passen. Oftewel: oefen 2 x per dag door je volle aandacht bij je gesprekspartner te hebben, hem uit te laten praten en je gedachten in je hoofd aan de kant te zetten. Ik ben heel benieuwd wat het je brengt. Laat het me weten!

Wil jij meer weten over wat ik voor jou of jouw team kan betekenen? Zoek jij een training om een kei in communicatie te worden? Of heb je graag 1 op 1 begeleiding? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Meer weten of een afspraak maken? Neem contact met mij op!

Contact

Lees meer over wat ik voor jou of jouw bedrijf kan betekenen.