Close

Niet niet communiceren

Als ik dit zo typ redeneert word meteen dat ik iets fout doe. Want twee dezelfde woorden achter elkaar lijkt niet goed. Maar het is wel goed.

Communicatiewetenschapper Paul Watzlawick heeft in zijn onderzoeken vastgesteld dat niet communiceren niet mogelijk is. Oftewel alles wat je doet, dus ook niets doen, heeft invloed, is een vorm van communicatie.

Test

Probeer het maar eens uit vanavond tijdens het eten met je partner of je gezin. Doe eens helemaal niets en kijk wat er gebeurt. Wie gaat als eerste iets vragen? En is het een neutrale vraag of is het een suggestieve vraag?

Wellicht heb je het volgende voorbeeld als eens ervaren. Tijdens een overleg is er een collega die een neutrale houding heeft en niets zegt. Je gedachten zouden na een tijdje zomaar kunnen gaan naar:

  • Zou hij zich niet lekker voelen?
  • Het lijkt wel of het hem helemaal niet interesseert.
  • Weet hij al alles?

Er kan verwarring ontstaan of zelfs irritatie. Waarom zegt hij niets?

Of je leest een boek, thuis in je lekkerste stoel en zegt verder niets. Het lijkt alsof je niet communiceert maar dat doe je wel. Wat zou een ander in dezelfde ruimte als signaal kunnen oppikken?

  • Stoor me niet, ik ben een boek aan het lezen
  • Mijn boek is interessanter dan jij

En als je vervolgens op staat om in de keuken een kop thee te maken en de deur niet dicht doet waardoor de ander in de tocht komt te zitten. Dan kan dit overkomen dat hij de ander niet de moeite waard vindt om rekening mee te houden.

Vergezocht?

Misschien voelt dit als vergezocht maar dat is het niet. Wij zijn geneigd om invulling te geven aan wat iemand communiceert terwijl hij niets doet of zegt. We kunnen het als vreemd ervaren dat als je met meer mensen samen bent en er wordt niets gezegd. Ons brein heeft de neiging om gevoelens, verwachtingen, gedachten in te vullen voor de ander. En hoe komt dat dan?

Hoe je kijkt bepaalt wat je ziet

Veel heeft te maken met hoe we zelf zijn. Hoe we zelf het leven leven. Hoe we zijn opgegroeid. Welke normen en waarden we nastreven. En dan hebben we de neiging dit te projecteren op de ander.

Stel een vraag!

Als je weer eens in de buurt van iemand bent die niets zegt, weersta dan de neiging om je brein hierover een mening te laten vormen. En als je dan toch iets meer wilt weten, stel dan een open vraag. Maar let op: geen suggestieve vraag!  

Wil jij meer weten over wat ik voor jou of jouw team kan betekenen? Zoek jij een training om een kei in communicatie te worden? Of heb je graag 1 op 1 begeleiding? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Meer weten of een afspraak maken? Neem contact met mij op!

Contact

Lees meer over wat ik voor jou of jouw bedrijf kan betekenen.